GÜNÜN EN ÖNEMLİ HABERLERİ
- BOJ/Adachi: Faiz artırımımız şimdiye kadar niyet edilen etkiyi gösterdi ancak erken bir faiz artışıyla Japonya’yı yeniden deflasyona itmekten kaçınmak zorundayız.
- İngiltere’de faiz vadelileri, BoE’den yıl sonuna kadar 45 baz puan faiz indirimini fiyatlıyor (Enflasyon verisinden önce: 37 baz puan).
- İsrail basınına göre, Tel Aviv’in İran’a saldırısı “an meselesi” ve hedef alınacak noktalar belirlendi.
- Almanya Başbakanı Scholz: AB’de birçok yeni serbest ticaret anlaşmasına ihtiyacımız var.
- ABD’li yatırım bankalarından Morgan Stanley, net karının bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 32 arttığını bildirdi.
12:00 EUR
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Eyl)
B: %1,8
Ö: %2,2
14:00 TR
Türkiye Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı (Eki)
B: %50,00
Ö: %50,00
15:15 EUR
ECB Faiz Oranı Kararı (Eki)
B: %3,40
Ö: %3,65
15:30 ABD
İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları
B: 241K
Ö: 258K
USDTRY : Türk lirası, yatırımcıların Türkiye’nin ekonomik ve parasal görünümüne dair endişeleriyle USD karşısında 34 seviyesinin üzerine çıkarak rekor düşük seviyelere yakın seyrini sürdürdü. Türkiye’de enflasyon, Ağustos ayında %51,9 seviyesinden Eylül ayında %49,4’e gerilemesine rağmen, %48,3 olan piyasa beklentilerini aşarak hala yüksek seyretmektedir. Aylık enflasyon ise %2,47’den %2,97’ye yükselmiş durumda.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yakın zamanda yaptığı açıklamada, sıkı para politikasının süreceğini ve enflasyonda kalıcı bir yavaşlama gözlemlenene kadar bu politikanın sürdürüleceğini belirtti. Eylül ayındaki toplantısında merkez bankası, enflasyonu kontrol altına almak için kilit faiz oranını üst üste altıncı kez %50 seviyesinde tuttu. Piyasa analistleri ise, faiz indirimlerinin ancak 2025 yılında başlayabileceğini öngörüyor.(DESTEK:31.25 – 32.45/DİRENÇ:34.45 – 35.00)
EURUSD: Euro, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Federal Rezervi’nin farklı para politikaları nedeniyle iki aydan uzun süredir en düşük seviyesi olan 1,09 doların altına geriledi. ECB’nin Eylül ve Haziran aylarında gerçekleştirdiği faiz indirimlerinin ardından, bu hafta yapılacak toplantıda mevduat faizinde 25 baz puanlık bir indirim daha bekleniyor. Yatırımcılar, Mart 2024’e kadar ECB’nin her toplantısında faiz indirimlerinin devam edeceğini öngörüyor ve bu politika, Avro Bölgesi’nde %1,8 ile en düşük seviyeye inen enflasyona yönelik bir yanıt olarak değerlendiriliyor. ABD ekonomisindeki güçlü istihdam ve enflasyon verileri ise Federal Rezerv’in faiz indirimlerine dair beklentileri zayıflatarak, euro üzerinde aşağı yönlü baskıyı artırıyor.(DESTEK:1.0845 – 1.0885/DİRENÇ:1.1065 – 1.1105)
GBPUSD : İngiliz sterlini, beklenenden hızlı düşen enflasyonun ardından 19 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyesine gerileyerek 1,3 doların altına indi. Bu gelişme, İngiltere Merkez Bankası’nın ek faiz indirimleri için zemin hazırlıyor. Yıllık enflasyon, Nisan 2021’den bu yana en düşük seviye olan %1,7’ye gerilerken, çekirdek enflasyon %3,6’dan %3,2’ye düştü. Ücret artışları da iki yılın en düşük seviyesine inerek, ekonomik baskıların hafiflediğine işaret etti. BoE’nin yıl sonuna kadar 45 baz puanlık faiz indirimi yapması beklenirken, bu beklenti, enflasyon raporundan önce %37 seviyesindeydi. Aynı zamanda sterlinin zayıflamasında, doların Fed’in faiz indirim hızına yönelik güçlü beklentilerle güçlenmesi de etkili oldu.(DESTEK:1.2910– 1.2915/DİRENÇ:1.3215 – 1.3295)
XAUUSD : Altın, Çarşamba günü ons başına 2.665 dolar seviyesinde dengelenerek, yatırımcıların Federal Rezerv’in faiz politikası hakkında daha fazla bilgi beklemesiyle önceki kazançlarını korudu. ABD’nin zayıf üretim verileri sonrasında dolar ve Hazine getirileri hafif bir düşüş kaydederken, altın fiyatlarına destek sağladı. NY Empire State Üretim Endeksi, Ekim ayında keskin bir düşüş göstererek beş ayın en düşük seviyesine ulaştı ve New York’ta iş faaliyetlerinin daraldığı sinyalini verdi. Perakende satış verileri ve Fed yetkilisi Waller’ın konuşması yatırımcıların odağında. Şu anda, piyasalar Kasım ayında Federal fon oranında 25 baz puanlık bir indirim olasılığını %98 olarak fiyatlıyor. Ayrıca, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin artması altın fiyatlarını desteklemeye devam ediyor.(DESTEK:2575 – 2590/DİRENÇ:2698 – 2721)
BRENT : Brent, Orta Doğu’daki çatışmalara dair belirsizliklerin devam etmesi sonucu Çarşamba günü varil başına 74 dolar seviyesine gerileyerek iki haftanın en düşük seviyesinde denge buldu. Bu düşüş, İsrail’in İran’ın nükleer ve petrol sahalarını hedef almayacağına yönelik gelen haberlerle arz kesintisi endişelerinin azalmasından kaynaklandı.
Ancak, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların devam etmesi bölgedeki gerginlikleri artırırken, ABD, İsrail’in Beyrut’a gerçekleştirdiği son hava saldırıları nedeniyle endişelerini dile getirdi. Talep tarafında ise OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı, özellikle Çin’den gelen zayıf talebin etkisiyle 2024 yılı için küresel petrol talebi beklentilerini aşağı çekti. Piyasa katılımcıları, ABD ham petrol stoklarında 1,8 milyon varillik artış öngören verilerin açıklanmasını bekliyor.(DESTEK:71.45 – 72.15/DİRENÇ:81.50 – 82.25)
DAX : DAX, Çarşamba günü %0,2 düşüşle 19.450 seviyesinde işlem gördü ve Avrupa’daki genel temkinli ruh hali ile paralel olarak baskı altında kaldı. Yatırımcılar , açıklanan kurumsal sonuçları sindirmeye çalışırken, özellikle lüks ve teknoloji sektörleri, LVMH ve ASML’den gelen hayal kırıklığı yaratan çeyreklik sonuçların ardından geriledi. Sartorius (%-4,8) ve Adidas (%-4), endeksin en zayıf performans gösteren hisseleri olurken, Puma (%2,4), Siemens Energy (%1,9) ve SAP (%1,1) yükseliş kaydetti. Aynı zamanda, küresel ekonomik belirsizlikler ve Avrupa’daki enerji krizi endeks üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.(DESTEK:18102 – 18572/DİRENÇ:19863 – 19956)
NASDAQ : Nasdaq endeksi, yatırımcıların Federal Rezerv’in para politikasına dair belirsizlikler ve küresel ekonomik büyüme endişeleri nedeniyle karışık bir seyir izledi. ABD’de açıklanan son perakende satış verileri, ekonomik aktivitenin beklenenden daha dirençli olduğunu gösterdi ve bu durum, Fed’in faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutabileceğine dair endişeleri artırdı. Teknoloji hisseleri, özellikle büyük teknoloji şirketlerinin kâr beklentilerini aşmasıyla piyasayı desteklerken, sanayi ve finans sektörü hisseleri baskı altında kaldı. Ayrıca, Çin’in zayıf ekonomik görünümü ve küresel büyüme endişeleri de risk iştahını sınırladı.(DESTEK:19115 – 19425/DİRENÇ20555 – 20775)
Bu makalede, Wolf Markets Günlük Bültenini sizlerle paylaştık. Ancak, amacımızın okuyucularımıza güncel bilgileri sunmak olduğunu ve bu sayfadaki hiçbir içeriğin yatırım tavsiyesi olmadığını unutmayalım.