GÜNÜN EN ÖNEMLİ HABERLERİ
-Fed/Bowman: Henüz faiz indiriminin uygun olduğu noktada değiliz. ABD’de enflasyonun bir süre daha yüksek kalmasını bekliyorum, hala bir dizi yukarı yönlü enflasyon riski görünüyor. Fed enflasyonun iyileşmemesi halinde faiz artırımına hâlâ hazır. Veriler enflasyonun %2’ye doğru gittiğini gösterirse sonunda politika faizlerinin kademeli olarak düşürülmesi uygun hale gelecektir.
-Fitch Ratings, daha geleneksel makroekonomik politikalar benimsemesinin ardından azalan dış finansman baskıları ve makro ve finansal istikrar riskleri nedeni ile Türk bankacılık sektörünün görünümünü ‘nötr’den ‘iyileşiyor’a revize etti.
-Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk turu 30 Haziran’da yapılacak erken seçim öncesinde, aşırı sağcı ve aşırı solcu partilerin programlarının ülkeyi “iç savaşa” sürükleyebileceğini söyledi.
-Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanları, Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlatılacağı toplantı için bir araya geldi.
USDTRY: Türk lirası, Nisan ayının son haftasında rekor düşük seviye olan 32,6’ya dokunduktan sonra iyimserlik ışığıyla hafifçe güçlenerek 32,2 seviyesine ulaştı. Bu iyimserliğin arkasında yatan sebepler şunlar: Ekonomik Dengelenmeye İlişkin İyimserlik: Türkiye ekonomisinin dengelenmeye yönelik adımlar atması ve bu konuda iyimserlik artması Türk lirasına destek oluyor. S&P Notu Yükseldi: Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin para, maliye ve gelir politikası koordinasyonundaki iyileşmeleri gerekçe göstererek notunu “B”den “B+”ya yükseltti. Bu durum da yatırımcıların ilgisini çekerek Türk lirasına olan talebi artırıyor. Cari İşlemlerde İyileşme ve Para Politikası: Cari işlemlerdeki iyileşmeler, para politikasındaki sıkılaşma ve yaklaşmakta olan mali sıkılaştırmanın cari işlemler fazlası vermesine ve yerel dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesine yol açması bekleniyor. Bu durum da Türk lirasının değerini korumaya yardımcı olacak. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da var: Yüksek Enflasyon: Yıllık enflasyon oranı Nisan ayında beklenenden az yükselerek %69,80’e yükseldi. Merkez bankasının yıl sonu enflasyon tahminleri ise %36’dan %38’e revize edildi. Bu yüksek enflasyon oranı Türk lirası üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Gösterge Faiz Oranı: Süregelen enflasyon endişeleri nedeniyle gösterge faiz oranı %50 gibi rekor bir seviyede bulunuyor.(DESTEK:32.10 – 31.10/DİRENÇ:32.95 – 33.55)
EURUSD: Yatırımcılar, 30 Haziran’daki Fransız yasama seçimlerinin ilk turu öncesinde yeni ekonomik verileri ve para politikası görünümünü değerlendirirken, Euro 1,07 doların biraz üzerinde güçlendi. En son Ifo Alman iş anketi, iş dünyasının moralinde Haziran ayı için beklenmedik bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Enflasyon cephesinde ise Fransa, İspanya ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu büyük ekonomilere ilişkin ön veriler bu hafta yayınlanacak. İspanya’nın yıllık enflasyon oranının Mayıs’taki %3,6’dan Haziran’da %3,3’e düşmesi beklenirken, İtalya’da tüketici fiyatlarının Mayıs ayında olduğu gibi bir önceki aya göre %0,2 artması bekleniyor. Başkan Emmanuel Macron’un erken seçimi belirsizliği artırdığı için yatırımcılar, Fransa yasama seçimleri konusunda siyasi açıdan gergin durumda. Seçim sonucu, ister Marine Le Pen’in aşırı sağ partisinin, ister sol ittifakın lehine olsun, özellikle büyük politika değişikliklerine yol açması durumunda finansal piyasaları önemli ölçüde etkileyebilir.
Teknik olarak incelendiğinde ise EUR/USD paritesi 1.08900 bölgesi üstünde 4H mum kapatmadığı süre boyunca düşüş hareketine devam etmek isteyecektir.(DESTEK:1.062 – 1.068/DİRENÇ:1.0880 – 1.0770)
GBPUSD: İngiliz sterlini, yatırımcıların İngiltere’nin para politikasını ve siyasi geleceğini değerlendirmesiyle altı haftanın en düşük seviyesinden 1,268 dolara yükseldi. Geçen hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz oranlarını değiştirmedi. Politika yapıcıların yorumları, Ağustos ayında faiz indirimi yapılacağı yönündeki umutları artırdı. Yurt içi enflasyon raporu, manşet enflasyonun BoE’nin %2 hedefine düştüğünü gösterdi. Cuma günkü güçlü perakende satış verileri BoE’nin yorumlarındaki iyimserliği hafifletti. Gelecek GSYİH rakamları daha fazla ekonomik öngörü sağlayacak. Bu arada “Kumar Kapısı” adlı skandal önemli siyasi çalkantılara neden oldu. Başbakan Rishi Sunak’ın yardımcılarının seçim tarihi üzerine bahse girdiği iddia edildi. İşçi Partisi’nin büyük bir farkla kazanacağı tahmin edilirken, skandalın kampanyanın geri kalanını gölgede bırakma tehdidi bulunuyor.
Teknik olarak incelendiğinde ise GBP/USD paritesi 1.28200 bölgesi üstünde 4H mum kapatmadığı süre boyunca düşüş hareketine devam etmek isteyecektir.(DESTEK:1.2510 – 1.2670/DİRENÇ:1.2820 – 1.2940)
Altın, Salı günü ons başına 2.320 dolar civarına geriledi. Yatırımcılar, Fed’in faiz indirimi zaman çizelgesine ilişkin netlik sağlamak için bu haftanın ABD ekonomik raporlarını bekliyor. Temel odak noktaları arasında temel PCE endeksi verileri, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü, tüketici harcamaları ve geliri, birinci çeyrek GSYİH büyümesine ilişkin üçüncü tahmin ve mal ticareti dengesi yer alıyor. San Francisco Fed Bankası Başkanı Mary Daly, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, politika yapıcılar enflasyonun %2’ye doğru ilerlediğinden emin olana kadar ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmemesi gerektiğini belirtti. Yatırımcılar, Fed Guvernörleri Lisa Cook ve Michelle Bowman da dahil olmak üzere hafta boyunca konuşacak daha fazla Fed yetkilisinin açıklamalarını bekliyor. Jeopolitik cephede, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yalnızca “kısmi” bir ateşkesi kabul etmesinden sonra, 8 ay süren Gazze savaşını sona erdirmeye yönelik ABD destekli öneri şüpheli durumda.
Teknik olarak incelendiğinde ise XAU/USD paritesi 2220 bölgesi altında 4H mum kapatmadığı süre boyunca yükseliş hareketine devam etmek isteyecektir.(DESTEK:2280- 2250/DİRENÇ:2480 – 2450)
BRENT:Yatırımcılar bu hafta sonunda açıklanacak ABD enflasyon verilerini beklerken, Brent ham petrol vadeli işlemleri Salı günü varil başına 85,5 doların altına düşerek önceki seanstaki %1,1’lik kazancı tersine çevirdi. Düşüşe rağmen petrol fiyatları, artan jeopolitik gerilimler ve beklenen yüksek yaz talebi nedeniyle iki ayın en yüksek seviyesinde kalmayı sürdürüyor. ABD’nin petrol ve akaryakıt stokları azaldı ve ülke tüketiminin zirve yaptığı döneme girerken benzin talebi artıyor. 21 Haziran’da sona eren haftada ham petrol stoklarının 3 milyon varil azalması beklenirken, benzin stoklarının da azalacağı tahmin ediliyor. Ek olarak, petrol fiyatları, 21 Haziran’da dört rafineriye yapılan saldırılar da dahil olmak üzere Rusya’nın petrol altyapısına yönelik devam eden Ukrayna drone saldırılarıyla desteklendi.
Teknik olarak incelendiğinde ise BRENT paritesi 86.00 bölgesi üstünde 4H mum kapatmadığı süre boyunca düşüş hareketine devam etmek isteyecektir.(DESTEK:76.50 – 81.15/DİRENÇ:90.90 – 88.50)
NASDAQ: Salı günü S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla %0,4 ve %1,2 artışla üç günlük yenilgi serisini sonlandırırken, Dow Jones 296 puan düştü. Teknoloji sektörü, önceki gün yatırımcıların yarı iletken ve yapay zeka hisselerinden diğer sektörlere yöneldiği önemli satışların ardından iyi bir performans sergiledi. Nvidia hisseleri %6,7 oranında artış göstererek, şirketin piyasa değerinden 400 milyar dolardan fazla silinen üç günlük kayıp serisine son verdi. İletişim hizmetleri sektörü de ilerleme kaydederken, gayrimenkul ve malzeme sektörleri geride kaldı. Microsoft, Avrupa Birliği’nin şirketi Teams ile ilgili antitröst ihlalleri nedeniyle suçlamasının ardından %0,7 oranında değer kazandı. Hem Apple hem de Amazon %0,4, Meta %2,3 ve Alphabet %2,7 arttı. Ekonomik veriler açısından bakıldığında, konut fiyat artışı Nisan ayında yavaşladı.
Teknik olarak incelendiğinde ise NASDAQ paritesi 17800 bölgesi altında 4H mum kapatmadığı süre boyunca yükseliş hareketine devam etmek isteyecektir.(DESTEK: 17100 – 18500/DİRENÇ:19950 – 19600)
DAX, Salı günü %0,9’luk bir düşüş yaşayarak önceki oturumdaki kazanımlarını sildi. Airbus, mali hedeflerini ayarlayıp uzay bölümü için 900 milyon Euro’luk bir ücret açıkladıktan sonra yaklaşık %10’luk düşüşle en büyük kaybı yaşadı. Merck %5’in üzerinde düşerken, Siemens ve Allianz da sırasıyla %1 ve %0,4’lük düşüşler gördü. Negatif eğilime rağmen, SAP %1 ve Deutsche Telekom %0,5 oranında kazanç elde etmeyi başardı.
Teknik olarak incelendiğinde ise DAX paritesi 18100 bölgesi altında 4H mum kapatmadığı süre boyunca yükseliş hareketine devam etmek isteyecektir.(DESTEK:17350 – 17850/DİRENÇ:18900 – 19200)
DXY: Yatırımcıların faiz oranı görünümünü daha iyi yönlendirmek için ABD PCE enflasyon verilerini ve Fed’in bu haftaki yeni yorumlarını temkinli bir şekilde beklemesiyle, dolar endeksi bir önceki seansta %0,3 kaybettikten sonra Salı günü toparlanarak 105,6 seviyesinin üzerine çıktı. Piyasalar ayrıca Perşembe günü Joe Biden ile Donald Trump arasındaki ilk ABD başkanlık tartışmasına ve bu hafta sonu yapılacak Fransa seçimlerine de hazırlanıyor. Bu arada dolar, Fed’in faiz indirimlerine yönelik temkinli yaklaşımının diğer büyük merkez bankalarının gevşemeye erken başlama kararlarıyla çelişmesiyle geçen hafta neredeyse iki ayın en yüksek seviyesine yükseldi. ABD doları, bu hafta şu ana kadar çoğu önemli para birimi karşısında düşüşte ve daha önce Japon yetkililerin döviz piyasalarına müdahale etmesine yol açan dolar başına 160 seviyesine yaklaşırken yen karşısında da düşme riskiyle karşı karşıya.
Teknik olarak incelendiğinde ise DXY paritesi 106.45 bölgesi üstünde 4H mum kapatmadığı süre boyunca düşüş hareketine devam etmek isteyecektir.(DESTEK:104.30 – 102.50/DİRENÇ:105.55 – 106.50)
Bu makalede, Wolf Markets Günlük Bültenini sizlerle paylaştık. Ancak, amacımızın okuyucularımıza güncel bilgileri sunmak olduğunu ve bu sayfadaki hiçbir içeriğin yatırım tavsiyesi olmadığını unutmayalım.