GÜNÜN EN ÖNEMLİ HABERLERİ
- Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret engellerine ilişkin vaatlerini hayata geçirmesi halinde Avrupa ekonomisinin zarar göreceğini ve bunun Avrupa Merkez Bankası politikasını etkileyebileceğini söyledi.
- Fed’in dün 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasının ardından, bankalar arası gecelik kredi maliyetlerini ölçen federal fon oranlarının vadeli işlemleri gelecek ay aynı oranda faiz indirimini fiyatlara yansıttı. LSEG hesaplamalarına göre oran vadeli işlemleri 2025’te 67 baz puan daha indirim yapılacağına işaret ediyor.
- ABD’nin 46’ıncı Başkanı Joe Biden, Kovid-19 salgını sonrası toparlanma, altyapı ve temiz enerji yatırımları ile istihdamın desteklenmesi gibi alanlarda önemli adımlar atarken enflasyonla olan zorlu mücadelesiyle anımsanacak.
- TCMB Başkanı Karahan: (Enflasyon tahmini) Revizyonun yukarı yönlü olması herhangi bir şekilde para politikasında bir duruş değişikliğine işaret etmiyor.
USDTRY : Türk lirası, geleneksel önlemlere geçiş sinyalleri ile Türkiye’nin ekonomi politikalarındaki gelişmeleri izleyerek USD karşısında 34 seviyesinde sabit kaldı ve rekor düşük seviyelerine yakın seyrediyor. Kasım başında S&P Global, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “B+”dan “BB-”ye, istikrarlı görünümle yükseltti ve bu yılki ikinci kredi artırımı olarak kaydedildi.
Ajans, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının lirayı istikrara kavuşturarak enflasyonu dizginlediğini, döviz rezervlerini yeniden yapılandırdığını ve dolarizasyonu azalttığını belirtti. Ekim ayında Merkez Bankası, yedi ardışık toplantıda olduğu gibi, faiz oranını %50’de sabit tutarak bu politikayı destekledi. Enflasyon ise beklenenden daha yavaş bir düşüşle %48,58’e geriledi. Piyasalarda Merkez Bankası’nın Aralık veya Ocak ayında faiz indirimi yapabileceği tahmin ediliyor. (DESTEK:31.25 – 32.45/DİRENÇ:34.65 – 35.00)
EURUSD : Euro, Almanya’daki siyasi çalkantılar ve güçlü doların baskısıyla haftayı düşüşle kapatarak 1,0775 dolara geriledi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un koalisyon hükümeti Çarşamba günü çökerken, muhalefet ve iş dünyası liderleri belirsizliğin ortadan kalkması için erken seçim çağrısında bulundu. Aynı hafta içinde Donald Trump’ın ABD başkanlığına yeniden seçilmesi, Avrupa’da otomobil ve kimya gibi büyük sektörlere yönelik tarifeler ve Ukrayna’ya dair güvenlik endişelerini gündeme getirdi. Öte yandan, Kasım ayında Fed ve İngiltere Merkez Bankası’nın beklentilere uygun olarak faizleri 25 baz puan indirmesi, Avrupa Merkez Bankası’nın da Aralık ayında 25 baz puan indirim yapacağı öngörüsünü güçlendirdi. Piyasalar, Haziran ayına kadar ECB faizlerinin %2’ye düşeceği beklentisini fiyatlıyor. (DESTEK:1.0645 – 1.0685/DİRENÇ:1.0965 – 1.1005)
GBPUSD : İngiltere Merkez Bankası, bu yılki ikinci 25 baz puanlık faiz indirimini gerçekleştirerek sterlinin 1,3 dolara yaklaşmasına yol açtı, ancak banka daha fazla faiz indirimi konusunda temkinli bir duruş sergiliyor. Politika yapıcılar, kademeli bir gevşeme yaklaşımını benimserken, sıkı para politikasının önemini vurguladılar. Banka, yıl sonuna kadar enflasyonun %1,7’den %2,5 seviyesine yükselmesini bekliyor. Ek olarak, son bütçe önlemlerinin GSYİH’yi %0,75 artırarak enflasyona %0,5’lik geçici bir katkı sağlayacağını öngörüyor. BoE’nin gelecek yıl iki çeyrek puanlık daha indirim yapması beklenirken, piyasa beklentisi bir sonraki indirimin %50 ihtimalle gerçekleşeceği yönünde. (DESTEK:1.2710 – 1.2785/DİRENÇ:1.3085 – 1.3195)
XAUUSD : Altın fiyatları, Donald Trump’ın başkanlık zaferi ve son Fed faiz indirimi kararının ardından 2.700 dolar civarında işlem gördü. Fed, Perşembe günü faiz oranını 25 baz puan indirirken, daha fazla gevşeme konusunda temkinli bir duruş sergilemeye devam ediyor. Buna rağmen, yeni ABD yönetiminin tarifeleri artırarak ve düzenlemeleri azaltarak ekonomik açıkları büyütmesi, enflasyonun yükselmesine ve Fed’in gelecekte daha sıkı bir para politikası izlemesine yol açabilir. Dünya Altın Konseyi, Ekim ayında küresel fiziksel destekli altın ETF’lerine olan talebin üst üste altıncı ayda da arttığını bildirdi. Çin’in yeni teşvik paketi de altına olan talebi destekleyebilir; bu bağlamda yerel yönetimlerin, borç tavanını 35,52 trilyon yuana çıkararak önümüzdeki üç yılda özel tahvil ihraçlarını artırması bekleniyor. (DESTEK:2585 – 2625/DİRENÇ:2760 – 2780)
BRENT : Brent petrol, Rafael Kasırgası’nın etkisinin azalması ve yeni ABD yönetiminin potansiyel politikalarının değerlendirilmesiyle 75 dolar civarında seyrederken haftayı kazançla kapatmaya yakın. Kasırga, Meksika Körfezi’nden uzaklaşarak petrol sahaları üzerindeki etkisini azaltırken, Çin’in Ekim ayında ham petrol ithalatında %9 oranında düşüş yaşaması ve ABD petrol stoklarındaki artış Brent fiyatları üzerinde baskı yarattı. ABD’nin üretimi artırma ve Çin’e yönelik tarifeleri genişletme eğiliminin fiyatları baskılayabileceği öngörülürken, Trump yönetiminin İran ve Venezuela gibi ülkelere yönelik daha sert yaptırımları küresel arzı kısıtlayarak petrol fiyatlarını destekleyebilir. (DESTEK:66.45 – 67.15/DİRENÇ:76.50- 77.25)
DAX : DAX, Almanya’daki siyasi belirsizlik ve ABD’nin para politikası kararları arasında haftayı düşüşle kapatma eğilimindeydi. Almanya’da Maliye Bakanı Olaf Scholz, görevden aldığı önceki bakanın yerine yeni bir maliye bakanı atayarak koalisyonu sona erdirdi ve erken seçim çağrılarıyla baskıyı artırdı.
Aynı zamanda Fed, beklentilere uygun olarak federal fon oranını 25 baz puan düşürerek daha fazla gevşeme yönünde ihtiyatlı bir yaklaşım sergiledi. Otomotiv sektörü, BMW, Daimler ve Mercedes-Benz gibi büyük oyuncuların değer kaybetmesiyle baskı altındaydı. Ayrıca, BASF ve Deutsche Bank gibi önde gelen şirketler de gerileme yaşadı.(DESTEK:18.102 – 18.572/DİRENÇ:19.863 – 19.956)
NASDAQ : ABD ekonomisinin gücünü koruması, Nasdaq endeksinde Kasım ayının ilk haftasında önemli dalgalanmaları beraberinde getirdi. Tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri aşması ve enflasyon baskısının sürdüğüne işaret eden son veriler, yatırımcıların Fed’in faiz artırımlarını devam ettireceği endişelerini artırdı. Bu bağlamda, teknoloji sektörü şirketlerinin artan faiz oranlarından kaynaklanan finansman maliyetlerinin yükselmesiyle karşı karşıya kalması, Nasdaq üzerinde aşağı yönlü bir baskı yarattı. Apple, Amazon ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin hisselerinde gözlenen değer kayıpları, endeksin performansında önemli bir düşüşe yol açtı. Buna ek olarak, ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişin etkisiyle yatırımcılar, daha güvenli ve yüksek getirili alternatiflere yönelerek teknoloji sektöründen çıkış yaptı. Küresel ekonomik görünümdeki belirsizlikler de sektörel büyüme beklentilerini etkilerken, teknoloji hisseleri üzerindeki risk iştahının azalması Nasdaq endeksinin zayıflamasına neden oluyor. Yatırımcılar, yüksek faiz ortamının teknoloji hisselerine olan ilgiyi düşürdüğünü göz önünde bulundurarak temkinli kalmayı sürdürüyor. (DESTEK:19.115 – 19.425/DİRENÇ:21.875 – 21.975)
Bu makalede,Wolf Market Günlük Bültenini sizlerle paylaştık. Ancak, amacımızın okuyucularımıza güncel bilgileri sunmak olduğunu ve bu sayfadaki hiçbir içeriğin yatırım tavsiyesi olmadığını unutmayalım.